Syyskokous 2023 & PEVISA-keskustelutilaisuus

Paikka: Shell Hämeenlinna Iittala (Aropaltiontie 24 14500 Iittala)
Aika: sunnuntai 29.10. klo 11.30-15.00

Syyskokous

Syyskokouksessa käsitellään mm. seuraavat asiat:

  • toimintasuunnitelma 2024
  • tulo- ja menoarvio 2024
  • hallituksen puheenjohtajan ja jäsenten valinta toimikaudelle 2024-2026
  • jalostustoimikunnan puheenjohtajan ja jäsenten valinta toimikaudelle 2024-2026

Virallinen kokouskutsu lähetetään myöhemmin. Kokouksen jälkeen järjestämme keskustelutilaisuuden.

Keskustelutilaisuus: kysy PEVISA:sta

PEVISA tarkoittaa rotukohtaista Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaa. Se sisältää pentujen rekisteröintiin vaikuttavia ehtoja esimerkiksi terveystutkimuksista. PEVISA-ohjelmalla pyritään varmistamaan, että rodussa esiintyvät perinnölliset sairaudet saadaan hallintaan, eivätkä ne pääse runsastumaan. Jalostuksessa tulee välttää yhdistelmiä, joilla olemassa olevan tiedon mukaan on keskimääräistä suurempi riski periyttää hyvinvointia ja elinikää alentavia vikoja ja sairauksia. Ohjelman avulla voidaan myös säilyttää rodun perinnöllistä vaihtelua, jotta saataisiin estettyä haitallisten geenimuotojen kasautuminen ja tuettua rodun kestävää kehitystä. Rotukohtainen PEVISA on voimassa neljä vuotta kerrallaan ja sen sisällöstä äänestetään yhdistyksen yleiskokouksessa. Tämän jälkeen ohjelma menee vielä hyväksyttäväksi rotujärjestöön ja Kennelliittoon.

Shibat liitettiin PEVISA:aan vuonna 2015, ja ohjelmaa päätettiin jatkaa vuonna 2019. Shiban voimassa oleva PEVISA-ohjelma on:

Pentujen vanhemmista tulee astutushetkellä olla lonkkakuvauslausunto, kyynärkuvauslausunto ja silmätarkastuslausunto sekä voimassa oleva polvitarkastuslausunto. Tarkastushetkellä koiran tulee olla täyttänyt 12 kuukautta. Kyynärniveldysplasian raja-arvo on aste 1. Patellaluksaation raja-arvo on aste 2 ja tuloksen 2 saanut koira on paritettava tuloksen 0 saaneen koiran kanssa. Nartun tulee astutushetkellä olla vähintään 24 kk ikäinen ja uroksen vähintään 18 kk ikäinen. Koiralla ei saa rekisteröintihetkellä olla yli 25 rekisteröityä pentua Suomessa. Viimeinen sallittu pentue voidaan kuitenkin rekisteröidä kokonaisuudessaan. Ohjelma on voimassa 1.1.2020 – 31.12.2024.

Shiban seuraava PEVISA-ohjelma tulee käsittelyyn kevätkokouksessa 2024 yhdessä uuden jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) kanssa. 

Keskustelutilaisuudessa voit kysyä ja keskustella PEVISA-ohjelman nykyisestä ja sisällöstä. Lisäksi voit kertoa kokemuksistasi shibojen terveyteen tai kasvatukseen liittyen. Tilaisuuden alussa pidämme lyhyen koosteen PEVISA:sta. Tervetuloa!