Ulkomuodon jalostustarkastuksen pilotti 18.4.

Suomen Shiba ry järjestää ulkomuodon jalostustarkastuksen pilotin sunnuntaina 18.4. klo 10 alkaen Tuomarinkylän vinttikoirakeskuksessa (Tuomarinkyläntie 1, 00690 Helsinki). Tuomarina toimii Jussi Liimatainen.

Tapahtumassa ensisijalla ovat koirat, joilla ei ole tulosta virallisista näyttelyluokista ja joille suunnitellaan jalostuskäyttöä. Kuva: Merete Lindgrén
kuva: Merete Lindgrén

Tapahtumaan ei oteta yleisöä. Tulethan paikalle vain terveenä ja huomioit turvavälit. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Vain yksi henkilö/koira. Osallistujat odottavat omissa autoissaan vuoroaan.

Jos sinulla on kysyttävää tapahtumasta, ota yhteyttä suoraan jalostustoimikuntaan: shibajtk@gmail.com

Mikä jalostustarkastus?

Suomen shiba ry:n jalostustoimikunta järjestää epävirallisen ulkomuodon jalostustarkastuksen shiboille. Shiboille ei vielä ole olemassa virallista hyväksyttyä ihanneprofiilia, mutta jalostustarkastuksen järjestäminen on pitkään ollut työn alla. Kennelliiton vaatimukset ja ohjeet ovat hiljattain uudistuneet ja korona on entisestään vaikeuttanut tapahtumien järjestämistä, joten jalostustarkastuksen järjestäminen on viivästynyt. Tarkoituksena on pilotoida tapahtumaa, jotta saamme kerättyä tietoa ja kokemusta virallisen ulkomuodon jalostustarkastuksen järjestämistä varten.

Kennelliiton virallisten jalostustarkastusten tarkoituksena on kerätä jalostuksellisesti merkityksellistä tietoa koiran ulkomuodosta ja käyttäytymisestä. Yksittäisen koiran jalostustarkastus antaa tietoa koiran ominaisuuksista ja mahdollistaa myös vertailun rodun muihin koiriin, rodun keskitasoon ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) määriteltyihin jalostustavoitteisiin. Ulkomuodon jalostustarkastuksessa koiran rakenne arvioidaan yksityiskohtaisesti. Jalostustarkastus pohjautuu rotumääritelmään, jalostuksen tavoiteohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin sekä rotukohtaisiin ohjeisiin.

Ulkomuodon jalostustarkastuksen voi suorittaa rotujärjestön nimeämä rodun arvosteluoikeudet omaava ulkomuototuomari yksin, tai kaksi rotujärjestön nimeämää muuta ulkomuodon jalostustarkastajaa yhdessä. Tässä tapahtumassa tarkastuksen suorittaa ulkomuototuomari Jussi Liimatainen.

Jalostustarkastuksessa mitataan mm. koiran säkäkorkeus ja paino. 

Kenelle?

Tapahtumaan voivat osallistua sekä urokset että nartut. Ensisijalla ovat koirat, joilla ei ole näyttelytulosta virallisista luokista ja joille suunnitellaan jalostuskäyttöä. Kastroidut urokset ja steriloidut nartut eivät voi osallistua. Koiran alaikäraja on 18 kuukautta, yläikärajaa ei ole. Koiran esittämiseen saa tarvittaessa apua paikan päällä, ja näyttelyhihnaa voi lainata.

Miten pääsen mukaan?

Ilmoita koirasi mukaan 31.3. mennessä osoitteeseen shibajtk@gmail.com otsikolla “Ilmoittautuminen jalostustarkastukseen”. Tapahtumassa on rajoitettu osallistujamäärä. Laitathan ilmoittautumisen yhteyteen:

  • Nimesi ja yhteystietosi (sposti ja puh nro)
  • Koiran nimi
  • Koiran sukupuoli
  • Koiran ikä
  • Linkin koiran tietoihin jalostustietojärjestelmässä

Osallistumismaksu: yhdistyksen jäsenet 10e/koira, muut 15e/koira.

Saat vahvistuksen koirasi osallistumisesta ja laskun sähköpostitse. Osallistuminen on maksettava etukäteen. Saat tarkemman aikataulun ja lisäohjeita sähköpostitse ennen tapahtumaa.

Valokuvaus

Tapahtumassa on paikalla valokuvaaja, joka ottaa jokaisesta koirasta valokuvat.

Arviointi ja tulokset

Jalostustarkastuksen tulos on suoritettu, hylätty tai keskeytetty. 

  • Jalostustarkastus suoritettu: Koirassa ei ole havaittu rotumääritelmään verraten hylkääviä virheitä tai puutteita ja koiran arvioidut ominaisuudet vastaavat jalostustavoitteita. Koiralla voi kuitenkin olla jalostuksellisesti merkityksettömiä tai vähämerkityksellisiä puutteita. Koiralla voi olla myös jalostuksessa huomioitavia selkeitä yksittäisiä virheitä tai puutteita, jotka ovat kokonaisuuden tai jalostuksen kannalta merkityksellisiä. Virheet eivät kuitenkaan saa olla sellaisia, jotka heikentävät koiran hyvinvointia tai elämänlaatua.
  • Jalostustarkastus hylätty: Koira on selvästi ei-rodunomainen. Koirassa on yksi tai useampi sellainen rotumääritelmän vastainen tai muu vakava virhe, joka haittaa koiran terveyttä tai yleistä hyvinvointia ja jolla on jalostuksellista merkitystä.
  • Jalostustarkastus keskeytetty: Koiraa ei voi arvioida kaikkien ominaisuuksiensa osalta tai koiran jalostustarkastus on jouduttu keskeyttämään muusta syystä.

Jalostustarkastuksen tulokset ovat julkisia. Tulokset julkaistaan kuvien kera yhdistyksen kotisivuilla ja Shibasanomissa 2/2021. Voit tutustua jalostustarkastuksen lomakkeeseen etukäteen tästä.