Shibat tv:ssä ja asiaa pentua etsivälle

Tiistaina 17.10. Yle TV1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa esiteltiin shiboja. Toimittaja oli käynyt Turun shibatreffeillä ja haastatellut sekä shibasta haaveilevia että shibojen omistajia. Videolla esiintyi mukavasti erilaisia ja eri ikäisiä shiboja, ja jutussa oli paljon hyvää asiaa rodusta. Jutun lisäksi studiossa oli vieraana Sini Suutari shibojensa Tiukun ja Helmin kanssa. Kiitos Sinille edustamisesta! Kaikki meni hienosti, ja lisää tunnelmia studiovierailusta voitte lukea joulukuussa ilmestyvistä Shibasanomista.

Aiheeseen liittyvän kirjoituksen voitte käydä lukemassa Puoli seitsemän -ohjelman sivuilta. Itse ohjelma on katsottavissa Yle Areenasta. Pelkkä shiboihin liittyvä klippi on katsottavissa myös erikseen täällä.

Kuten ohjelmassa todettiin, shibojen kysyntä on ollut nousussa, kun rodun tunnettuus on lisääntynyt. Shibaa harkitsevan tulee perehtyä huolellisesti rotuun – mitään koiraa ei tule ostaa vain kuvan ja netissä lukevan tekstin perusteella. Kuten myös Ylen artikkelissa todetaan, on tärkeää, että koiraa harkitseva miettii, miten itse sopii rodun ominaisuuksiin. Shiba on nykyään ehkä enemmän seurakoira, mutta rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on pienriistan metsästys. Shiboilla on sen vuoksi usein riistaviettiä ja voimakas tahto. Useimmat shibat eivät ole kaikkien kanssa toimeen tulevia koirapuistokoiria.

Shiba on suhteellisen harvinainen rotu, eikä sen edustajia tule ihan joka kadun kulmassa vastaan. Jos lähistöllä järjestetään shibatapaamisia (yhteislenkkejä), niihin kannattaa ehdottomasti osallistua ja kysellä omistajilta rodun ominaisuuksista. Myös näyttelyissä näkee usein useamman shiban yhtäaikaa ja kehän laidalla voi tehdä tuttavuutta rodun harrastajiin. Yhdistyksen tapahtumiin saa tulla mukaan, vaikkei olisikaan jäsen. Lisää paikallisesta toiminnasta voit lukea täältä, ja yhdistyksen tapahtumakalenterin näet täältä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä, vaikkei vielä shibaa omistaisikaan.

Kun rotuvalinta on varmistunut, voi olla yhteydessä kasvattajiin. Tässä yhteydessä on syytä tutustua Kennelliiton jalostustietokantaan (KoiraNet). Tietokannasta näkee esimerkiksi rekisteröidyt pentueet, koe- ja näyttelytulokset sekä terveystutkimusten tulokset. Pentueiden tietoja katsomalla näet myös mm. minkä ikäisiä koiria kasvattaja käyttää jalostukseen, kuinka usein narttuja pennutetaan, tutkitaanko kasvattajan kasvatteja, millaiset terveystulokset jalostukseen käytetyillä koirilla on ja mikä on pentueen sukusiitosprosentti. Rodulla ei ole pentuvälitystä, sillä useimmille pennuille on koti odottamassa jo ennen syntymää. Shiba synnyttää usein 2–3 pentua kerralla, ja moni kasvattaja teettää pentueen kerran vuodessa tai jopa harvemmin. Näin ollen kaikille kiinnostuneille ei riitä heti pentua.

Oma aktiivisuus on tärkeää, ja on syytä varautua odottamaan pentua. On aina mahdollista, että nartun astutus ei onnistu, tai pentueeseen ei synnykään sitä toivottua narttua, vaan pelkkiä uroksia. Pennun hankintaan ei kannata lähteä ajatuksella ”ottaisin sen ensi kesänä, mielellään heinäkuussa”. Odotusaika kannattaa hyödyntää perehtymällä koiran käyttäytymiseen, koulutukseen, hoitoon ja sairauksiin. On tärkeää, että tiedetään, miten koira viestii, miten se oppii, miten sitä opetetaan ja miten varaudutaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Myös sukanvarteen voi laittaa säästöön mahdollisia tulevia eläinlääkärikuluja varten.

Shiboja tuodaan säännöllisesti Suomeen myös ulkomailta, mikä on geenipoolin monimuotoisuuden kannalta hyvä asia. Jos harkitset pennun tuontia ulkomailta, on hyvä katsoa sitä maan rotuyhdistyksen kasvattajalistalla olevilta kasvattajilta. Tuontia voi suunnitella myös yhdessä suomalaisen kasvattajan kanssa, etenkin jos pennulle suunnitellaan jalostuskäyttöä tulevaisuudessa. Tuontia suunnitellessa täytyy ehdottomasti perehtyä Eviran tuontimääräyksiin. On hyvä asia, jos kasvattaja harkitsee, kenelle ja mihin haluaa pennun myydä. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos pentuja mainostetaan ”rahat tiskiin ja pentu postiin”-mentaliteetilla. Liian sinisilmäinen ei pidä olla; jotkut kasvattajat ovat mm. tarjoutuneet muuttamaan pennun syntymäaikaa papereihin, jotta ostaja saisi koiran aiemmin. Ulkomailta ostettaessa on vaikeampi varmistaa, että pennun kasvuolosuhteet ovat asianmukaiset tai kasvattajan koiranpito kunnossa. Pikkupentuaika ja emon hoito ovat tutkitusti erittäin tärkeitä pennun kehityksen kannalta.

Viime aikoina on nostanut päätään shiban risteyttäminen muihin rotuihin. Näistä sekarotuisista pyydetään samoja summia kuin rekisteröidyistä rotukoirista. Yhdistys kehottaa kaikkia ostamaan vain ja ainoastaan rekisteröidyn rotukoiran, joka tulee hyvistä oloista. Älä tue pentutehtailua!