Yhdistys

Suomen Shiba ry kokoaa yhteen suomalaiset shibaharrastajat ja muut rodusta kiinnostuneet. Näiltä sivuilta löydät tietoa yhdistyksestämme ja erityisesti japanilaisista ystävistämme, shiboista. Shiba on yksi alkuperäisistä japanilaisroduista, joihin kuuluvat lisäksi akita, hokkaido, kainkoira, kishu ja shikoku.

Suomen Shiba ry on perustettu keväällä 2007. Vuosina 1999–2007 shibat kuuluivat samaan yhdistykseen japaninakitojen kanssa (Akita & Shiba ry). Kevään 2007 vuosikokouksessa äänestettiin läpi sääntömuutosehdotus, minkä seurauksena shiboille perustettiin oma yhdistys. Nykyään akitoja edustaa Akita ry, amerikanakitoja Suomen Amerikanakita ry ja shiboja siis Suomen Shiba ry. Suomen Shiba ry sai rotuyhdistyksen (ent. rotua harrastava yhdistys) statuksen vuonna 2021, sitä ennen se toimi rotukerhona (ent. rotuyhdistys).

Yhdistyksen tavoitteena on edistää rodun tunnettuutta monipuolisesti, toimia yhteyselimenä rodun harrastajien välillä ja edistää rodun tervettä kasvatusta Suomessa. Yhdistys pyrkii tarjoamaan niin opastusta ja jalostusneuvontaa kasvattajille kuin hyötyä ja huvia tavallisille koiranomistajille. Shibayhdistys järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi vuosittaiset kesäpäivät, talvipäivän, koulutustilaisuuksia ja terveyspäiviä. Myös luonnetesti on järjestetty useana vuonna. Yhdistyksen jäsenlehti Shibasanomat ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja tarjoaa ajankohtaisten asioiden lisäksi muita shibamaisia juttuja.

Yhdistyksen jäsenmäärä oli ensimmäisen toimintakauden alussa noin 60 jäsenen kieppeillä. Vuoden 2013 loppuun mennessä luku oli kasvanut jo yli 260:een. 2020-luvulla jäsenmäärä on ollut yli 300.

Suomen Shiba ry on Suomen Kennelliiton (SKL) sekä Suomen Seurakoirayhdistyksen (SSKY) jäsenyhdistys.

Tutustu yhdistyksen sääntöihin täällä.