ULKOMUODON JALOSTUSTARKASTUS 25.8.2024

Suomen Shiba ry järjestää ulkomuodon jalostustarkastuksen sunnuntaina 25.8. klo 10 alkaen Tuomarinkylän vinttikoirakeskuksessa (Tuomarinkyläntie 1, 00690 Helsinki). Tuomarina toimii Jussi Liimatainen.

Tapahtumassa ensisijalla ovat koirat, joilla ei ole tulosta virallisista näyttelyluokista ja joille suunnitellaan jalostuskäyttöä. Kuva: Merete Lindgrén

kuva: Merete Lindgrén

Tapahtumaan ei oteta yleisöä. Osallistujat odottavat vuoroaan paikoitusalueella tai autossa, jotta toisen koirakon suoritus ei häiriinny.

Jos sinulla on kysyttävää tapahtumasta, ota yhteyttä suoraan jalostustoimikuntaan: shibajtk@gmail.com

Mikä jalostustarkastus?

Suomen shiba ry:n jalostustoimikunta järjestää ulkomuodon jalostustarkastuksen shiboille. Jalostustarkastuksessa koira arvostellaan ja sitä verrataan shiboille hyväksytyn virallisen ihanneprofiiliin. Ihanneprofiilin löydät täältä:  https://www.kennelliitto.fi/files/shiba-ulkom-jaltark-ihanneprofiili

Kennelliiton virallisten jalostustarkastusten tarkoituksena on kerätä jalostuksellisesti merkityksellistä tietoa koiran ulkomuodosta ja käyttäytymisestä. Yksittäisen koiran jalostustarkastus antaa tietoa koiran ominaisuuksista ja mahdollistaa myös vertailun rodun muihin koiriin, rodun keskitasoon ja rodun jalostuksen tavoiteohjelmassa (JTO) määriteltyihin jalostustavoitteisiin. Ulkomuodon jalostustarkastuksessa koiran rakenne arvioidaan yksityiskohtaisesti. Jalostustarkastus pohjautuu rotumääritelmään, jalostuksen tavoiteohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin sekä rotukohtaisiin ohjeisiin.

Ulkomuodon jalostustarkastuksen voi suorittaa rotujärjestön nimeämä rodun arvosteluoikeudet omaava ulkomuototuomari yksin, tai kaksi rotujärjestön nimeämää muuta ulkomuodon jalostustarkastajaa yhdessä. Tässä tapahtumassa tarkastuksen suorittaa ulkomuototuomari Jussi Liimatainen.

Jalostustarkastuksessa mitataan mm. koiran säkäkorkeus ja paino. 

Jalostustarkastuksen tulos kirjataan jalostustietokantaan. Varmistettujen osallistujen tulee ennen tarkastukseen osallistumista tilata ennakkolähete jalostustarkastukseen. Tilauksen voi tehdä joko Kennelliiton sivujen tai Omakoira-mobiilisovelluksen kautta, lähete maksaa 3e ja se maksetaan suoraan kennelliitolle. 

Kenelle?

Tapahtumaan voivat osallistua sekä urokset että nartut. Ensisijalla ovat koirat, joilla ei ole näyttelytulosta virallisista luokista ja joille suunnitellaan jalostuskäyttöä. Kastroidut urokset ja steriloidut nartut eivät voi osallistua. Koiran alaikäraja on 18 kuukautta, yläikärajaa ei ole. Koiran esittämiseen saa tarvittaessa apua paikan päällä, ja näyttelyhihnaa voi lainata. Koirat ovat siis tervetulleita, vaikka niillä ei olisi kehäkokemusta ja jalostustarkastuksessa ei odoteta täydellistä kehäkäytöstä. 

Miten pääsen mukaan?

Ilmoita koirasi mukaan 1.7.-19.7. lomakkeella https://forms.gle/t1pnbtbWBHbuNDh27. Tapahtumassa on rajoitettu osallistujamäärä. Ensisijaisesti tapahtumaan valitaan aikajärjestyksessä ne koirat, joilla ei ole näyttelytulosta ja mikäli tällaisia ilmoittautuneita ei ole tarpeeksi, valitaan loput koirat ilmoittautumisjärjestyksessä. Mukaan mahtuu 15 koiraa. 

Osallistumismaksu: yhdistyksen jäsenet 30e/koira, muut 40e/koira.

Saat vahvistuksen koirasi osallistumisesta ja laskun sähköpostitse. Osallistuminen on maksettava etukäteen. Saat tarkemman aikataulun ja lisäohjeita sähköpostitse ennen tapahtumaa.

Valokuvaus

Tapahtumassa on paikalla valokuvaaja, joka ottaa jokaisesta koirasta valokuvat. Yhdistys pidättää oikeuden julkaista kuvat kaikista osallistuneista koirista omissa kanavissaan. 

Arviointi ja tulokset

Jalostustarkastuksen tulos on suoritettu, hylätty tai keskeytetty. 

  • Jalostustarkastus suoritettu: Koirassa ei ole havaittu rotumääritelmään verraten hylkääviä virheitä tai puutteita ja koiran arvioidut ominaisuudet vastaavat jalostustavoitteita. Koiralla voi kuitenkin olla jalostuksellisesti merkityksettömiä tai vähämerkityksellisiä puutteita. Koiralla voi olla myös jalostuksessa huomioitavia selkeitä yksittäisiä virheitä tai puutteita, jotka ovat kokonaisuuden tai jalostuksen kannalta merkityksellisiä. Virheet eivät kuitenkaan saa olla sellaisia, jotka heikentävät koiran hyvinvointia tai elämänlaatua.
  • Jalostustarkastus hylätty: Koira on selvästi ei-rodunomainen. Koirassa on yksi tai useampi sellainen rotumääritelmän vastainen tai muu vakava virhe, joka haittaa koiran terveyttä tai yleistä hyvinvointia ja jolla on jalostuksellista merkitystä.
  • Jalostustarkastus keskeytetty: Koiraa ei voi arvioida kaikkien ominaisuuksiensa osalta tai koiran jalostustarkastus on jouduttu keskeyttämään muusta syystä.

Jalostustarkastuksen tulokset ovat julkisia ja yhdistys julkaisee ne kanavissaan.